Kaj otrokom nudijo zunanja igrala?

Zunanja igrala so že mnogo desetletij priljubljena izbira vrtcev, šol in občin, ki želijo otrokom zagotoviti kakovostno in varno igro na prostem. Zaradi cenovne dostopnosti v zadnjih letih pa postajajo prisotna tudi že domala na vsakem zasebnem vrtu. Igranje na prostem ni le zabava, temveč tudi pomemben del otrokovega razvoja. Preživljanje časa na svežem zraku spodbuja njihovo fizično aktivnost, krepi socialne veščine in pozitivno vpliva na njihov psihološki razvoj. Zlasti lesena igrala imajo veliko prednosti, saj zaradi svoje zasnove nudijo številne prednosti (klink tukaj za več informacij).

svet igral

Prednosti, ki jih imajo zunanja igrala

Zunanja igrala, ki so lahko narejena iz različnih materialov, vključno z lesom, plastiko in kovino, ponujajo prostor za:

  • raziskovanje,
  • druženje
  • in razvijanje pomembnih socialnih veščin.

Igranje na njih spodbuja sodelovanje, krepi komunikacijske sposobnosti in pomaga pri reševanju problemov. Otroci se namreč tedaj učijo, kako delovati v skupini, deliti prostor z drugimi in biti kreativni. Poleg socialnega vidika imajo zunanja igrala pomembno vlogo pri razvijanju fizične kondicije. Plezalne stene, vrvi, tobogani in gugalnice omogočajo različne vrste gibanja, kar najmlajšim pomaga krepiti mišice, vzdržljivost in splošno telesno zmogljivost, skupaj z motoriko, ravnotežjem in koordinacijo. Preživljanje več časa na svežem zraku ima tudi pozitiven vpliv na zdravje, saj se s tem zmanjšuje tveganje za debelost in druge zdravstvene težave, povezane s sedečim načinom življenja.

lesena igrala 2 (1)

Tekma z mobilnimi napravami

Naštete prednosti so še zlasti pomembne dandanes, ko ima veliko otrok prevelik dostop do mobilnih naprav, zaradi katerih se premalo gibajo, prekomerno gledanje v ekrane pa jim tudi povzroča težave z vidom, kot sta kratkovidnost in utrujenost oči. Poleg tega igranje iger ter gledanje vsebin izolira uporabnike od okolice ter zmanjša njihov interes za raziskovanje sveta okoli sebe in namesto interakcije z vrstniki se umaknejo v virtualni svet, kar okrni razvoj pomembnih socialnih veščin. Čeprav mobilni telefoni omogočajo digitalno komunikacijo, ta ne nadomešča fizične interakcije, ki jo ponujajo zunanja igrala. Prekomerna uporaba lahko poveča tudi raven stresa pri otrocih. Raziskave so pokazale, da dolgotrajna uporaba lahko:

  • negativno vpliva na razpoloženje,
  • povzroča anksioznost
  • in zmanjšuje sposobnost koncentracije.

Velik je tudi izostanek mentalnih izzivov. Na primer, plezanje po plezalni steni zahteva vztrajnost in odločnost, da premagajo ovire. Takšne aktivnosti pomagajo krepiti samozavest otrok in jim pokažejo, da z vztrajnostjo lahko dosežejo cilje. Nasprotno pa digitalne vsebine pogosto spodbujajo takojšnje zadovoljstvo in ne razvijajo vztrajnosti. Izzivi so pogosto zasnovani na način, da so hitro dosegljivi, kar zmanjšuje sposobnost za spopadanje z realnimi težavami, kjer je za uspeh potrebna potrpežljivost in trud. In nenazadnje sposobnost samostojnega raziskovanja, učenje prevzemanja pobude ter odločanje o tem, kje bodo aktivni, spodbuja samoiniciativnost in samozaupanje, saj se učijo odločati brez pomoči odraslih. Mobilni telefoni lahko zavirajo te veščine, saj so mnoge vsebine zasnovane tako, da vodijo uporabnika, kar zmanjšuje potrebo po samostojnem odločanju in prevzemanju pobude.

zunanja igrala 1

Lesena igrala in njihove odlike

Izmed različnih vrst zlasti lesena igrala zagotavljajo prijetno in varno okolje za igro, hkrati pa omogočajo vrsto različnih aktivnosti, kot so plezanje, guganje in ustvarjanje v peskovniku. Lesena igrala so namreč pogosto boljša izbira v primerjavi z npr. kovinskimi, saj ponujajo številne prednosti tako glede varnosti, estetike kot tudi vpliva na okolje. Čeprav so kovinska trpežna, imajo lesena igrala številne lastnosti, zaradi katerih so bolj priljubljena na igriščih in vrtovih:

  • Poleg tega, da imajo naraven, topel videz, ki se zlije z okolico, zlasti v parkih, vrtcih in na domačih dvoriščih, prispevajo tudi k bolj prijaznemu in naravnemu občutku v primerjavi s kovino, ki je lahko videti hladna in industrijska.
  • V vročih poletnih dneh se kovina hitro segreje in postane vroča, kar lahko povzroči tudi opekline. Po drugi strani pa lesena igrala ostanejo hladnejša, tudi ko so izpostavljena soncu, kar jih naredi varnejša za uporabo. Enako velja pozimi, ko kovina hitro postane mrzla, kar lahko odvrača najmlajše od uporabe, medtem ko les ohranja prijetnejšo temperaturo.
  • Les bolje absorbira udarce. Če otrok pade ali se udari, je možnost resnih poškodb manjša, saj je les mehkejši. Manjša je tudi možnost zdrsa, saj je površina naravno bolj hrapava, kar zagotavlja boljši oprijem, medtem ko kovina postane spolzka v mokrih razmerah, kar povečuje tveganje za padce.

Lesena igrala ponujajo tudi več možnosti za prilagoditev in ustvarjanje edinstvenih oblik, kot so hišice, mostovi in drugo, zaradi česar jih lahko uskladimo z našimi potrebami.

lesena igrala 3 (1)

Pravilen izbor

Ko izbiramo zunanja igrala upoštevajmo njihovo varnost, starost otrok, prostor, kjer bodo postavljena, in kakovost materialov, ki morajo biti obdelani tako, da so odporni proti vremenskim vplivom in škodljivcem, hkrati pa ne vsebujejo škodljivih snovi. Izpolnjevati morajo standarde za varnost na igriščih, kar pomeni, da morajo biti stabilna, brez ostrih robov in pravilno pritrjena – klink za nadaljnje informacije. Namestimo jih na varni podlagi, kot so gumirana tla, pesek ali trava, kar zmanjšuje tveganje za poškodbe ob morebitnih padcih. Tudi redno vzdrževanje bo zagotovilo, da bodo otroci lahko uživali v aktivnostih na prostem, proč od ekranov.

lesena igrala 1 (1)